Moderní vestavěné trouby často disponují samočistící funkcí buď na bázi pyrolýzy, nebo katalýzy. Jednoduše řečeno, princip pyrolýzy spočívá v zahřátí na velmi vysoké teploty, které všechny nečistoty promění v prach, zatímco trouby s katalytickým čištěním mají speciální stěny absorbující usazeniny už během pečení.
Výhody pyrolýzy
Pyrolytické čištění je maximálně efektivní a pro uživatele nadmíru jednoduchý – stisknete tlačítko a o víc už se nestaráte. Moderní trouby si díky této funkci zachovají nejen svůj původní lesk, ale také nízkou energetickou náročnost. Co se totiž spotřeby týče, platí, že čím špinavější vnitřek trouby je, tím vyšší spotřeba energie.
Jak samočistící trouba funguje?
Pyrolytické trouby při čištění pracují s teplotami kolem 500 °C, které připečené nečistoty a mastnotu spálí na popel. Ten pak stačí jen vymést a trouba opět září jako nová. Přestože pyrolýza pracuje s velmi vysokými teplotami, tyto spotřebiče jsou maximálně bezpečné. Jakmile je čistící program spuštěn, trouba se automaticky uzamkne do doby, než celý proces skončí a vnitřek spotřebiče nevychladne. Nejkratší programy trvají kolem 60 minut, ty nejdelší pak až tři hodiny.
Jak vybrat pyrolytickou troubu?
Trouba se samočistící funkcí by měla mít kvůli bezpečnosti čtyři vrstvy skla, aby nedošlo k přehřívání madel, dvířek nebo kontrolního panelu, o které byste se mohli popálit. Výběr pyrolytické trouby nepodceňujte, pozorně si prostudujte nejen parametry jednotlivých modelů, ale také recenze zákazníků. Méně kvalitní spotřebiče totiž mohou během čištění propouštět kouř nebo silně zapáchat.
Pár tipů na závěr
Samočistící program je sice fajn, ze všeho nejdůležitější však je, aby se vám v troubě dobře peklo. Troubu je nejlepší proto vybírat v kamenné prodejně, kde si ji můžete prohlédnout, osahat si kontrolní panel i manipulaci s troubou.
- Ověřte si, že jsou dvířka průhledná a snadno se vám s nimi manipuluje.
- Pozornost věnujte také kontrolnímu panelu, digitální ovládání teploty je mnohem přesnější než to mechanické.
- Ve vnitřku trouby oceníte dvě světla, díky kterým budete mít o připravovaném jídle perfektní přehled.
- Bezpečnostní zámky na bočních kolejnicích jsou spíše nevýhodou, často totiž zhoršují manipulaci s plechy.