První stopy po punči hledejme v Indii
Vánoční punč se dnes řadí k tradičním vánočním nápojům především v Evropě. Odtud však nepochází, jeho kořeny hledejme v Indii. Slovo punč totiž vzniklo z hindského „pánč“, tedy „pět“, což značí nápoj připravovaný z pěti přísad: alkoholu, cukru, citronu, vody nebo čaje a koření. Do Evropy se punč dostal v 17. století díky Britské Východoindické společnosti, která si jeho původ často nárokuje.
Základem je alkohol a hodně ovoce
Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný ucelený recept na punč, připravuje se v různých variantách. Nikdy by v něm ale nemělo chybět ovoce, nějaká lihovina, víno a koření. Alkoholické složky lze nahradit větším množstvím ovocné šťávy a jinými nealkoholickými nápoji, takový vánoční punč bez alkoholu si poté vychutnají i děti a abstinenti. Na svůj oblíbený recept sami přijdete poté, co si punč několikrát zkusíte uvařit.

Receptů na vánoční punč je nepřeberné množství. Například v Indii je jeho základní složkou destilát ze šťávy cukrových palem – arak, který Britové nahrazovali brandy či jamajským rumem. Dnes si představíte tradiční recept, v němž bude hlavní roli hrát červené víno, rum a velké množství ovoce.
Tradiční vánoční punč s vínem, rumem a ovocem
Pro přípravu vánočního punče budeme potřebovat:
· 1 litr červeného vína,
· 0,5 litru černého čaje,
· 100-200 mililitrů rumu,
· 2-3 citrony a pomeranče,
· 1-2 jablka,
· celou skořici, hřebíček, badyán,
· cukr.
Množství jednotlivých přísad je zde orientační. Pokud budete chtít punč ostřejší, přidáte více rumu, pro sladší ho více osladíte. Z tohoto množství ingrediencí vzniknou 4 větší porce.
Začneme tím, že do hrnce slijeme černý čaj s červeným vínem. Doporučujeme používat sladké nebo polosladké víno, nemusíte pak přidávat takové množství cukru. Ihned ze začátku přidejte na kolečka nakrájené pomeranče, citrony a jablka na kostičky. Ty před přidáním zbavte jádřinců. Z jednoho citronu a pomeranče vymačkejte šťávu a také ji přilijte do hrnce. Ve volbě ovoce se fantazii meze nekladou, lze použít například i ananas nebo hrušku.
Po ovoci přichází na řadu koření. Pro naše potřeby stačí jedna celá skořice a pár kousků hřebíčku a badyánu.
Po celou dobu pracujte s mírným plamenem tak, aby punč nepřišel k varu. Velmi rychle se z něj poté odpařuje alkohol, a to není žádoucí. Když je obsah hrnce dostatečně prohřátý, přidejte rum a podle chuti doslaďte. Ani nyní puč nevařte, jen opět prohřejte a můžete podávat.
Vánoční punč velmi dobře vypadá ve vyšších průhledných sklenicích a hrnkách. Aby vám vydržel déle teplý, skleničky si předem nahřejte. Do každé porce přidejte ještě pár plátků pomeranče a můžete začít s konzumací. Tento vánoční punč je lepší pít teplý, lépe tak vynikne jeho vůně a chuť ovoce s kořením.
Nealkoholický vánoční punč
Nealkoholický vánoční punč se tomu tradičnímu velmi podobá. Rum a víno v něm nahradíme ovocným džusem.
Pro přípravu vánočního punče pro děti budeme potřebovat:
· 2 sklenice pomerančového džusu,
· 2 sklenice jablkového džusu,
· 0,5 litru černého čaje,
· 2-3 citrony a pomeranče,
· 1-2 jablka,
· celou skořici, hřebíček, badyán,
· cukr.
Opět počítáme se čtyřmi porcemi.
Do hrnce smícháme všechny tekuté složky, přidáme na kousky nakrájené ovoce a koření. Vše necháme prohřát a podle chuti dosladíme. Nealkoholický vánoční punč není třeba doslazovat tolik jako ten, který obsahuje alkohol. Pokud jej připravujete speciálně pro děti, uberte množství přidávaného koření, děti mají obvykle rády mírnější chutě.